Нездравословно хранене – проблем увеличаващ мащабите си с всеки изминал ден. Както знаем нездравословното хранене води след себе си изключително неблагоприятни резултати, много пъти е с необратими последици.
Нездравословното хранене се получава в резултат от комбинацията на множество действия и бездействия на хората по отношение на хранителната им култура и възможността правилно да си подбират ежедневното меню. Невъзможността даден човек да се храни правилно понякога е и в резултат на липсата на материална възможност, която доста често се оказва най – значимия фактор. Липсата на средства, чрез които хората могат да си позволят разнообразното хранене, се наблюдава в изключително голяма част от света. Разбира се полюсите винаги са два – хора можещи да си позволят и такива, които не могат да си го позволят. Жалкото е , че статистиката показва наличието на милиони, дори милиарди хора на планетата, които живеят на прага на бедността, в следствие на което разбира се няма как да се спазват и поддържат нормални нива на хранителен режим.
Липсата на правилна култура на хранене се наблюдава, като една верижна реакция. Да речем, когато младото и подрастващо население масово се храни с „неправилна“ храна, то този проблем не се е заформил между тях, а е предшествано от възпитание, манталитет и възможности на техните родители и семейства. Колкото и масово да бъде предлагането на мазни, тестени и високо-въглехидратни храни, то не пречи на родителите да оказват контрол върху децата си и да им показват правилното от неправилното. Наблюденията и статистиката в България и ЕС през последните години ни нарежда на челни позиции по отношение на наднормено тегло и затлъстяване при децата, подрастващите и дори при възрастното население. Това са тенденции, които в близкото бъдеще трудно биха се променили с оглед на това, че през последните години хората масово пренебрегват факта от вредата на определени видове храни.
Неправилното хранене в комбинация с ниското ниво на спорт и движение е сред най – големите застрашаващи фактори здравето на човека. Предполагам, че на всекиго му се е случвало да има миг в който виждайки или мислейки за даден вид храна има желанието да се нахрани и да я консумира, от какъвто и вид да е била тя. Конкретно българинът има манталитет, който го подтиква да започне да мисли съвсем различно по темата и проблема едва когато го застигне бедата, когато му се появят здравословните проблеми, липсва превенцията.
Отново се връщам на момента с подрастващото население, чиято част от обществото би следвало да се обърне най – голямо внимание от страна на институции, социални власти и родители. Точно в ранните години е най – нужно, когато на децата следва да се покаже начина и пътя който би трябвало да следват през своя живот на рационално и разнообразно меню при избора на храна. Да се научат на висока хранителна култура.
Дори и аз в моето детство стремейки се да се храня правилно съм имал дни в които бързайки в междучасието да се нахраня, съм се насочвал директно към лавката или павилиона в който се приготвяха сандвичи, хамбургери и хот- дог . Храна изключително неподходяща за ежедневна консумация. Загърбвал съм съвети на родители и близки, но това което се предлагаше бе единствено и само „вредна“ храна. Малкото време с което се разполагаше за хранене не предразполагаше да ходя до магазин предлагащ плодове и зеленчуци. Липсата на предлагане на здравословна храна в сградата на училището отчитах като най – съществения фактор оказващ влияние върху начина ми на хранене.
Моят пример не е изключение. Различните места на които съм живял, наблюдавайки общите тенденции, водената политика от институциите и вниманието, което се обръща от страна на училището просто предразполага децата, най – важната целева група според мен, да „върви“ по неправилния път. Следователно промяната поне в нашата страна ще настъпи след доста дълъг период или при настъпването на необратими събития – вариант, който би следвало да не допускамеизобщо.
Няма коментари:
Публикуване на коментар